economie

Nederland mag rundvlees leveren aan de VS

Door ANP - 26 februari 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederland mag rund- en kalfsvlees gaan exporteren naar de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben daarvoor toestemming gegeven, omdat zij vertrouwen hebben in het Nederlandse keuring- en toezichtsysteem op de rundvleesproductie.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een uitvoer van 80 miljoen euro. Het vlees is bedoeld voor exclusieve restaurants in de VS met een Europese keuken. Amerikanen staan bekend als een van de grootste vleeseters ter wereld.

Ierland en Litouwen zijn de enige andere EU-landen die dit vlees naar de VS mogen exporteren. De Amerikanen hebben de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 en 2015 onderzocht.

Deze instantie zal erop toezien dat de bedrijven die het vlees naar de Verenigde Staten willen exporteren, voldoen aan de Amerikaanse eisen.