economie

Olie en yen drukken Nikkei in de min

Door ANP - 19 februari 2016

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is vrijdag met verlies gesloten. Dalende olieprijzen en een aansterkende yen ten opzichte van de dollar zetten het sentiment op de belangrijkste aandelenmarkt in het Verre Oosten onder druk. Een duurdere yen ondermijnt de concurrentiepositie van de Japanse industrie.

De toonaangevende Nikkei-index eindigde 1,4 procent lager op 15.967,17 punten. Met name bedrijven die het vooral van de export moeten hebben, bijvoorbeeld autobouwers en elektronicafabrikanten, moesten het ontgelden. Toyota, Honda, Sony en Nintendo leverden tussen de 2,5 en 3 procent in.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De Kospi in Seoul steeg 0,2 procent, de All Ordinaries in Sydney daalde 0,8 procent. In Hongkong zakte de belangrijkste beursgraadmeter 0,6 procent, terwijl de hoofdindex in Shanghai vlak noteerde.