economie

Oliemalaise drukt beurzen VS

Door ANP - 23 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street konden dinsdag de sterke koerswinsten van een dag eerder geen vervolg geven. Mede onder invloed van dalende olieprijzen deden de koersen een flinke stap terug.

De leidende Dow Jones-index stond tijdens de middaghandel 1 procent lager op 16.450 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 1 procent tot 1926 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,1 procent in en stond op 4521 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,8 procent tot 31,80 dollar. Brentolie werd 4 procent goedkoper en bracht per vat 33,34 dollar op. De oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil, allebei hoofdfondsen in New York, verloren respectievelijk 3,6 en 1,4 procent.

Oliemarkt

Behalve de oliefondsen zaten ook banken in de hoek waar de klappen vielen. Beleggers vrezen dat de aanhoudende malaise op de oliemarkt de risico’s op leningen aan die sector flink hebben vergroot. JPMorgan Chase was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 3,9 procent. Goldman Sachs leverde 2,8 procent in.

Bovenaan de Dow stond Home Depot. De doe-het-zelfketen kwam met beter dan verwachte resultaten, die beloond werden met een koerswinst van 2,1 procent. Ook sportkledingfabrikant Nike en supermarktketen Wal-Mart onttrokken zich met winsten rond 0,5 procent aan het negatieve sentiment.

Viacom werd 3,5 procent meer waard. Het media- en entertainmentconcern maakte bekend dat het met meerdere investeerders in gesprek is over een eventuele verkoop van een flink minderheidsbelang in filmdochter Paramount Pictures.

FitBit kelderde bijna 20 procent, na tegenvallende verkoopprognoses. De verkoper van draagbare ‘fitness trackers’ ziet zijn marktaandeel steeds verder afkalven door de sterke concurrentie van de smartwatches van bijvoorbeeld Apple en Samsung.