economie

Onzekerheid zet ook Wall Street op verlies

Door ANP - 08 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn maandag opnieuw met stevige verliezen gesloten. Net als in Europa werden economische zorgen aangegrepen voor een uitverkoop, waarbij vooral financiële bedrijven en techfondsen hard werden geraakt. In het laatste handelsuur werd een deel van de aanvankelijk veel forsere verliezen wel ingelopen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de min op 16.027,05 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent naar 1853,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,8 procent in bij 4283,75 punten.

Goldman Sachs stond onderaan de lijst van dertig hoofdfondsen in de Dow, met een min van bijna 5 procent. Bankaandelen waren echter over de hele linie uit de gratie, wat zich uitte in koersverliezen van 3 tot 7 procent voor Citigroup, Bank of America, Wells Fargo en Morgan Stanley.

Twitter

Veel tech- en internetaandelen zetten de negatieve lijn van vrijdag door. Twitter zakte daarbij met een min van ruim 5 procent tot zijn laagste koers sinds de introductie op de beurs in 2013. Internetfavorieten Facebook en Amazon leverden 3 tot 4 procent in. Voor het weekeinde werden veel internetaandelen, waaronder de grote winnaars van 2015, ook al massaal van de hand gedaan.

Gasbedrijf Chesapeake zag een derde van zijn beurswaarde verdampen, na berichten dat het adviseurs voor een herstructurering in de arm heeft genomen. Het bedrijf ontkende maandag dat wordt aangestuurd op een faillissement.

Uitblinkers

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met bijna 3 procent omlaag naar 30,04 dollar. Desondanks waren olieconcerns ExxonMobil en Chevron de uitblinkers in de Dow Jones, met winsten van 1,4 en 3,8 procent.

Speelgoedmaker Hasbro was verder een positieve uitzondering met een winst van 1,4 procent. Het bedrijf heeft zijn omzet en winst afgelopen kwartaal flink zien toenemen, vooral dankzij een sterke vraag naar speelgoed rond de films Star Wars en Jurassic World.

Uitgelekt

Recensiewebsite Yelp werd 11 procent minder waard, nadat zijn kwartaalresultaten vroegtijdig waren uitgelekt. De resultaten van vorig kwartaal, die eigenlijk nabeurs naar buiten zouden komen, waren beter dan verwacht en zetten het aandeel even op een kleine winst. Die verdampte echter al snel.

De euro was maandagavond 1,1190 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.