economie

Positieve beursdag op Wall Street

Door ANP - 25 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stonden donderdagmiddag op winst. Beleggers lieten zich onder meer leiden door positieve cijfers over de orderontvangst bij producenten van duurzame goederen in januari. Ook verwerkten zij de kwartaalcijfers van een aantal grote bedrijven.

De leidende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor sluiting 0,9 procent hoger op 16.640 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,8 procent bij en kwam op 1944 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 4560 punten.

De orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zijn in januari met 4,9 procent gestegen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat is een stuk sterker dan economen hadden voorzien.

HP

De kwartaalcijfers van computer- en printerfabrikant HP stelden teleur. Het aandeel ging 4,9 procent omlaag. HP bracht onlangs zijn divisie die hardware en IT-diensten levert aan de zakelijke markt onder in een apart bedrijf. Daarvan worden de cijfers volgende week gepubliceerd.

Winkelbedrijf Sears won 1,1 procent, ondanks tegenvallende cijfers. Ook de vooruitzichten van elektronicaketen Best Buy lieten te wensen over, maar de resultaten over het afgelopen kwartaal waren wel minder slecht dan verwacht. Het aandeel kreeg er 2,9 procent bij.

Euro

Bij de hoofdfondsen was United Technologies de sterkste stijger met een plus van 5,1 procent. Juristen zien wel degelijk kansen voor een overname van het industriële conglomeraat door rivaal Honeywell (plus 0,6 procent). Zelf ziet het bedrijf weinig heil in zo’n fusie omdat die op mededingingsbezwaren zou stuiten.

Ondanks opverende olieprijzen was olieconcern Chevron rodelantaarndrager met een verlies van 0,3 procent. Branchegenoot ExxonMobil deed het met een plusje van 0,3 procent niet veel beter. Amerikaanse ruwe olie werd donderdag 2,5 procent duurder op 32,94 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 2 procent tot 35,08 dollar.

De euro was tegen het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,1040 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,1030 dollar.