economie

Randstad ziet groei aanhouden

Door ANP - 18 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – Randstad heeft zijn winst en omzet vorig kwartaal verder zien groeien en verwacht die lijn voorlopig door te kunnen trekken. De prestaties van het uitzendconcern verbeterden vooral in Frankrijk, terwijl de groei in de Verenigde Staten stabiliseerde. In Nederland ging de omzet met 9 procent omhoog.

Randstad boekte vorig kwartaal een omzet van 5 miljard euro. Dat was 11 procent meer dan een jaar eerder, waarbij zonder wisselkoerseffecten en overnames een plus van 7 procent overbleef. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 42 procent naar 234 miljoen euro. De nettowinst liep met circa 100 miljoen euro op, naar 176 miljoen euro.

,,Europa komt er echt bij”, zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats tegen AFN. ,,In Frankrijk ging de groei van 3 procent in het derde kwartaal naar 10 procent in het vierde, dat helpt. In Nederland loopt het ook lekker door.”

Groeitempo

Randstad profiteert al enige tijd van het economische herstel in de VS en Europa, waardoor de vraag naar uitzendpersoneel groeit. De sterke versnelling die in voorgaande periodes van herstel zichtbaar was, blijft voorlopig echter uit. ,,Die versnelling zien we niet, maar die blijft nu al een poos uit”, zei Van de Kraats. ,,Daar moeten we mee omgaan.”

In de eerste weken van 2016 was het groeitempo volgens Randstad vergelijkbaar met het vierde kwartaal. De omzet steeg in januari met 6,6 procent en februari liet een vergelijkbare trend zien.

Brutoresultaat

Daarmee gaat het volgens Van de Kraats beter dan op basis van de stevige daling van de beurskoers van Randstad in de afgelopen weken zou kunnen worden geconcludeerd. ,,De ontwikkeling van de beurskoers zien we niet terug in de wereld om ons heen.”

Randstad gaf traditiegetrouw geen voorspelling voor de ontwikkelingen in het komende jaar. Van de Kraats gaf wel aan dat de groei van de omzet en het brutoresultaat ook de komende tijd kan zorgen voor een verdere toename van de nettowinst.