economie

Ravage op beurzen door zorgen over groei

Door ANP - 08 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen leverden maandagochtend fors in, na een vlakke openingsfase. Volgens handelaren maakten beleggers zich opnieuw zorgen over de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. De AEX in Amsterdam kende geen enkele stijger en de helft van de 25 fondsen verloor op zijn minst 2,5 procent.

Rond elf uur koerste de graadmeter van Beursplein 5 2,6 procent lager op 403,14 punten en daalde de MidKap 3,2 procent tot 630,14 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tussen 1,8 en 2,4 procent in.

,,Beleggers lijken maar geen oordeel te kunnen vellen over de wereldeconomie, maar ze zien wel een toenemende kans op een recessie en deflatie”, zei een beleggingsstrateeg. ,,De koersen schieten al een tijdje flink heen en weer en het gebrek aan een duidelijk toekomstbeeld is verontrustend.”

Kabelaar Altice (min 6,2 procent) was de sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal (min 4,1 procent). Ook de zwaargewichten ING (min 3,1 procent) en Shell (min 2,1 procent) stonden flink onder druk.