economie

Sterke herstelrally op Europese beurzen

Door ANP - 12 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met forse winsten het weekeinde ingegaan. De handel liet daarmee een sterke herstelrally zien na de flinke koersdalingen van de afgelopen tijd. Vooral de hard geraakte grondstoffenbedrijven en financiële fondsen zaten flink in de lift.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 2,4 procent op 391,86 punten. Daarmee kwam het koersverlies van deze week uit op 5,3 procent. De MidKap ging 1,5 procent vooruit naar 594,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot meer dan 3 procent.

In de AEX ging staalconcern ArcelorMittal aan kop met een winst van 8,4 procent, geholpen door de bekendmaking dat Brussel onderzoek gaat doen naar de dumping van goedkoop staal door China op de Europese markt.

Delta Lloyd

Shell profiteerde met een winst van 6,7 procent van de sterk stijgende olieprijzen, na berichten dat oliekartel OPEC overweegt de productie te beperken. Amerikaanse olie werd liefst 11,5 procent duurder op 29,21 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 9 procent naar 32,77 dollar. Het Britse BP klom ruim 7 procent en Total ging 7,6 procent vooruit in Parijs.

Verzekeraar Delta Lloyd, die het deze week zwaar te verduren kreeg, boekte een koerswinst in de AEX van 5,2 procent. ING kreeg er 5,1 procent bij, terwijl Aegon en NN tot 2,7 procent aan waarde wonnen. ABN AMRO deelde niet in het herstel en stond op een min van 1,5 procent.

Euro

In Frankfurt werd Commerzbank met een plus van 18 procent beloond voor zijn jaarcijfers. Deutsche Bank won bijna 12 procent. In Parijs ging BNP Paribas 5,9 procent omhoog en in Zürich noteerde UBS meer dan 4 procent in het groen. HSBC en Barclays sprongen in Londen tot 6,3 procent omhoog.

Een opvallende winnaar in Londen was Rolls-Royce, dat meer dan 14 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

De euro noteerde 1,1230 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.