economie

Stevig herstel op Europese beurzen

Door ANP - 25 februari 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten herstellen donderdag sterk van de forse verliezen in de voorgaande dagen. Beleggers verwerken een grote hoeveelheid kwartaalcijfers van bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde stond kort na de licht positieve opening op Wall Street 2,4 procent hoger op 414,35 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 637,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 2 procent.

Altice was lijstaanvoerder in de AEX. Het kabelconcern, een dag eerder nog de grote verliezer onder de hoofdfondsen, herstelde ruim 5 procent. Ondanks een nieuwe daling van de olieprijzen won oliemaatschappij Shell 3,3 procent. Aalberts Industries sloot de rij met een min van 1,5 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

John de Mol

Delta Lloyd presteerde ondergemiddeld met een plusje van 0,3 procent. Mediamiljardair John de Mol heeft zijn belang in de verzekeraar vergroot van 3 procent naar 5 procent, wat aanvankelijk leidde tot een veel sterkere koersstijging. Branchegenoot NN Group (Nationale-Nederlanden) zakte 1,5 procent, na bekendmaking van resultaten.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak verloor de producent van elektromagnetische componenten Kendrion bijna 9 procent na teleurstellende berichten. Bouwer Heijmans daarentegen profiteerde van meevallende cijfers en won bijna 15 procent.

Euro

Lloyds Banking Group steeg in Londen bijna 13 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers van de Britse bank stelde een speciaal dividend de markt tevreden. Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer ging na zijn cijferpresentatie 1,1 procent omlaag. In Parijs won verzekeraar AXA 1,6 procent.

In Madrid won oliebedrijf Repsol 4 procent, ondanks een verlaging van het dividend. Repsol is het slechtst presterende Europese oliefonds van het afgelopen jaar.

Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 31,73 dollar per vat. De Brentprijs, maatgevend voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zakte 0,9 procent tot 34,09 dollar. De euro was 1,1005 dollar waard, tegen 1,1027 dollar bij het Europese slot een dag eerder.