economie

TomTom ziet omzet weer groeien

Door ANP - 09 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – TomTom heeft zijn omzet in 2015 voor het eerst in vijf jaar zien groeien en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. Dat meldde het navigatiebedrijf dinsdag.

TomTom zag de omzet vorig kwartaal met 9 procent oplopen naar 282,5 miljoen euro. Voor heel het jaar kwamen de opbrengsten daarmee uit op 1 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2014. Een nettowinst van 21 miljoen euro in het laatste kwartaal kon niet voorkomen dat de winst over het hele jaar met een vijfde afnam, naar 18 miljoen euro.

Het bedrijf, dat groot werd met zijn navigatiekastjes, haalt nog steeds ruim 60 procent van de omzet uit de consumentenmarkt. Die opbrengsten namen vorig jaar met 1 procent toe. De sterkste groei werd geboekt bij de verkoop van licenties op producten en de dienstverlening op het gebied van wagenparkbeheer. In het laatste kwartaal ging ook de omzet uit contracten met autofabrikanten sterk omhoog.