economie

Vertrouwen ver te zoeken op beursvloeren

Door ANP - 11 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit door zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. De financiële sector kwam onder druk door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank en ook grondstofgerelateerde bedrijven waren uit de gratie.

De AEX-index sloot 3,1 procent lager op 382,61 punten en de MidKap verloor 3,4 procent tot 585,47 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met verliezen tussen 2,4 en 4,1 procent de handel uit.

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het tempo waarin de rente verder wordt verhoogd. In december werd de rente voor het eerst in bijna tien jaar opgeschroefd, tot een bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.

Sterke dalers

Verzekeraar Delta Lloyd (min 13,6 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door branchegenoot Aegon (min 7,2 procent). Zwaargewicht ING werd 5,4 procent lager gezet.

Ook elders in Europa gingen bankaandelen fors naar beneden. Société Générale, dat met jaarcijfers naar buiten kwam, kelderde ruim 12 procent in Parijs. BNP Paribas, Crédit Agricole en verzekeraar Axa zakten tot 7 procent. In Duitsland ging Allianz 5,3 procent omlaag, en Deutsche Bank 6,1 procent.

Schikking

Staalconcern ArcelorMittal (min 6,8 procent) presteerde het slechtst van de grondstofgerelateerde bedrijven in de AEX, die verder onder druk gezet werd door een verlies van 2 procent bij zwaargewicht Shell. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 3,2 procent tot 26,58 dollar en Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 30,26 dollar per vat.

SBM Offshore, dat met een min van 14,3 procent de grootste daler was in de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar. Het bedrijf zag vorig jaar de winst fors kelderen, maar stelde wel voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

De euro noteerde 1,1363 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.