economie

Vertrouwen ver te zoeken op beursvloeren

Door ANP - 11 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit door zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. De financiële sector kwam onder druk door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank en ook grondstofgerelateerde bedrijven waren uit de gratie.

De AEX-index sloot 3,1 procent lager op 382,61 punten en de MidKap verloor 3,4 procent tot 585,47 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met verliezen tussen 2,4 en 4,1 procent de handel uit.

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het tempo waarin de rente verder wordt verhoogd. In december werd de rente voor het eerst in bijna tien jaar opgeschroefd, tot een bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.

Verzekeraar Delta Lloyd (min 13,6 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door branchegenoot Aegon (min 7,2 procent). Zwaargewicht ING werd 5,4 procent lager gezet en de beurswaarde van staalconcern ArcelorMittal slonk met 6,8 procent.