economie

Vliegtuigorders Azië mogelijk op lange baan

Door ANP - 14 februari 2016

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) – Zuid-Oost-Aziatische luchtvaartmaatschappijen zijn mogelijk genoodzaakt hun bij Airbus en Boeing ingediende bestellingen op de lange baan te schuiven. Topman Tony Tyler van luchtvaartorganisatie IATA wees zondag op de turbulentie die wordt veroorzaakt door overcapaciteit en concurrentie.

Gedurende een economische hausse van ruwweg tien jaar werden honderden toestellen besteld bij de twee voornaamste fabrikanten. De gevestigde orde van luchtvaartmaatschappijen kreeg steeds meer concurrentie van prijsvechters, die inmiddels 54 procent van de markt in handen hebben. Dat is ruim twee keer meer dan het mondiale gemiddelde en heeft de winstmarges in de hele sector onder druk gezet.

,,Het is makkelijk om in goede tijden bestellingen te plaatsen. Het zou me niet verbazen als nu gewerkt wordt aan op zijn minst gedeeltelijk uitstel”, zei Tyler.