economie

Wall Street gaat verder omlaag

Door ANP - 09 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag opnieuw verliezen zien, in navolging van de beurshandel in Europa. Ook op Wall Street zorgde aanhoudende onzekerheid over de wereldeconomie voor nervositeit bij beleggers. De Amerikaanse bankaandelen hadden het opnieuw erg moeilijk.

De Dow-Jonesindex stond in de tussentijdse handel 0,7 procent in de min op 15.910 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1838 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 4235 punten.

Net als in Europa kregen de meeste banken weer klappen te verduren. Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup moesten tot 2,1 procent terug. Maandag kregen de banken op Wall Street ook al flinke koersdalingen voor de kiezen.

Olieprijzen

De oliefondsen stonden onder druk door de sterk dalende olieprijzen. ExxonMobil zakte 2,9 procent en Chevron daalde 4 procent. De oliedienstverleners Halliburton en Schlumberger zagen tot 5,7 procent aan beurswaarde verdampen. De prijs van Amerikaanse olie ging 5,1 procent omlaag tot 28,16 dollar en Brent zwakte ruim 7 procent af tot 30,53 dollar. Het energieagentschap IEA liet dinsdag weten dat het overaanbod aan olie verder zal toenemen.

Frisdrankbedrijf Coca-Cola wist een plusje neer te zetten van 0,3 procent, geholpen door meevallende kwartaalresultaten. Mediaconcern Viacom, het moederbedrijf van filmstudio Paramount en tv-zenders MTV en Comedy Central, kelderde echter 15 procent vanwege teleurstellende cijfers. Branchegenoot 21st Century Fox kwam maandag nabeurs met zwakke vooruitzichten en duikelde meer dan 3 procent omlaag.

Zwaar weer

Bandenfabrikant Goodyear profiteerde van beter dan verwachte resultaten en boekte een winst van 3,8 procent. Verder kwam de in zwaar weer verkerende winkelketen Sears met het bericht dat het bedrijf de voorgenomen winkelsluitingen moet versnellen. Het aandeel Sears noteerde 7,7 procent in het rood.

Nabeurs publiceert Walt Disney resultaten. In aanloop daalde het entertainmentbedrijf ruim 1 procent.

Euro

De euro zette de opmars ten opzichte van de dollar voort en bereikte met een stand van 1,1312 dollar het hoogste peil sinds oktober vorig jaar. Bij het Europese slot van de handel stond de euro op 1,1310 dollar.