economie

Wall Street op verlies

Door ANP - 24 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelssessie op verlies. Net zoals in Europa veroorzaakten zorgen over de wereldwijde economie een negatief sentiment. Daar kwam een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse dienstensector nog eens bovenop. Een klein herstel van de oliepijzen wist het tij niet te keren.

Omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent lager op 16.311 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,7 procent tot 1908 punten en de Nasdaq speelde 0,4 procent kwijt tot 4487 punten. De olieprijzen, die eerder nog flink lager stonden, veerden wat op. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg tussentijds 0,8 procent tot 32,11 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder en bracht per vat 34,30 dollar op.

Op macro-economisch vlak bleek de bedrijvigheid in de dienstensector te zijn gekrompen in februari, aldus onderzoeksinstituut Markit op basis van een eerste raming. De zogenoemde inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 49,8 tegen 53,2 in januari. Economen voorspelden in doorsnee een niveau van 53,5. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Promotieacties

Target won 2,1 procent. Het winkelbedrijf presenteerde resultaten over het feestdagenseizoen, die beter waren dan verwacht. Er werd wel meer uitgegeven aan kortingen en promotieacties dan een jaar eerder, wat de winst drukte.

Doe-het-zelfwinkelketen Lowe’s verloor 1,2 procent, ondanks de presentatie van kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Ze toonden volgens kenners echter ook aan dat grote concurrent Home Depot, die een dag eerder al cijfers openbaarde, beter weet te profiteren van het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.

De euro was 1,1021 dollar waard, tegen 1,1027 dollar bij het Europese slot.