economie

Wall Street verdeeld

Door ANP - 19 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York toonden vrijdag halverwege de handelssessie een verdeeld beeld. De dalende olieprijs drukte de stemming op de beursvloeren wat, na enkele dagen met flinke winsten eerder in de week.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent lager op 16.356 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1914 punten. Schermenbeurs Nasdaq hield het hoofd boven water met een winst van 0,3 procent op 4499 punten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 3,4 procent omlaag tot 29,71 dollar per vat. Brent-olie daalde 3,9 procent tot 32,95 dollar per vat.

Machinebouwer Deere zakte 3,5 procent. Het bedrijf temperde zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. De producent van onder meer tractors en maaidorsers denkt dat de verkopen in het lopende jaar niet 7 procent, maar 10 procent zullen teruglopen. Hierdoor komt de winst waarschijnlijk ook iets lager uit.

Yahoo

Yahoo (plus 2,1 procent) wist ook de aandacht op zich gericht. Het internetbedrijf heeft een speciale commissie samengesteld om de mogelijke opsplitsing van het concern te onderzoeken. Yahoo werkt al een tijdje aan het scheiden van zijn operationele activiteiten en zijn belang in de Chinese branchegenoot Alibaba. Mocht de splitsing doorgang vinden dan zouden de eigen internetactiviteiten van Yahoo worden ondergebracht in een nieuwe onderneming met een eigen beursnotering. Andere plannen worden echter ook nog bestudeerd.

De euro was 1,1130 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen.