economie

Wall Street zakt in de min

Door ANP - 29 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn maandag lager gesloten. Beleggers namen na de lunch wat gas terug, ondanks een flinke stijging van de olieprijzen en een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken. Volgens kenners toonde een scherpe stijging van de goudprijs de ,,schichtigheid” van de markt aan. Het edelmetaal wordt gezien als veilige vluchthaven in economisch wat onzekere tijden.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde de handelssessie 0,7 procent lager op 16.516,50 punten. De S&P 500 zakte 0,8 procent en kwam op 1932,23 punten. Februari was de derde maand op rij dat de bredere index op maandbasis terrein kwijtspeelde, de langste reeks in meer dan vier jaar tijd. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 4557,95 punten en zette ook de derde aansluitende verliesmaand neer. Amerikaanse ruwe olie werd 3,2 procent duurder op 33,83 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie ging 2,5 procent omhoog tot 35,97 dollar.

De Chinese centrale bank versoepelde eerder op de dag de kapitaaleisen voor Chinese banken. De verlaging is bedoeld om de kredietverlening, en daarmee de economische groei, van de op een na grootste economie ter wereld een impuls te geven. De stap gaf de prijzen van grondstoffen een duwtje in de rug.

Media

In New York stond de zorgsector onder druk. Farmaciebedrijf Endo kelderde 21 procent, nadat het aangaf een onderdeel te sluiten aangezien het geen koper daarvoor heeft weten te vinden. Valeant ging ruim 18 procent omlaag. De farmaceut zag afgelopen maanden een groot deel van zijn beurswaarde in rook opgaan vanwege een onduidelijke omzetconstructie en stelde de publicatie van zijn jaarcijfers tot nader order uit in afwachting van een onderzoek daarnaar. Ook de Amerikaanse toezichthouder SEC onderzoekt de zaak.

Tribune Media wist de aandacht op zich gericht. Het mediaconcern, eigenaar van een hele reeks lokale tv-stations, zette zichzelf voorbeurs in de etalage met het bericht meerdere strategische opties te onderzoeken, waaronder de verkoop van onderdelen en het aangaan van nieuwe partnerschappen. Het aandeel won 9 procent.

Warren Buffett

Het investeringsbedrijf van belegger Warren Buffett, Berkshire Hathaway, maakte afgelopen weekend bekend het jaar te hebben afgesloten met een recordwinst van ruim 24 miljard dollar. Het bedrijf steeg daarop 1,7 procent in waarde. Leverancier van auto-onderdelen Federal-Mogul steeg bijna 46 procent op het nieuws dat activistische belegger en grootaandeelhouder Carl Icahn een bod heeft gedaan op de resterende aandelen. Icahn heeft al 82 procent van het bedrijf in handen.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.