economie

Wall Street zet punt achter verliesreeks

Door ANP - 12 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige winsten gesloten, waarmee Wall Street een duidelijk punt zette achter de verliesreeks van de afgelopen dagen. Met name de banken toonden herstel van de recente klappen, terwijl de oliefondsen profiteerden van de sterk stijgende olieprijzen.

De Dow-Jonesindex eindigde 2 procent hoger op 15.973,84 punten. De brede S&P 500 klom 2 procent tot 1864,78 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1,7 procent tot 4337,51 punten. Maandag blijft Wall Street gesloten voor President’s Day.

JPMorgan Chase kon op flinke belangstelling rekenen na een grote investering van topman Jamie Dimon in zijn eigen bank. Dimon stak 26,6 miljoen dollar in de aankoop van een half miljoen aandelen JPMorgan, nadat dit aandeel in de afgelopen dagen naar de laagste koers in ruim twee jaar was gezakt. De investering komt voor Dimon overeen met een jaarsalaris. De koers van JPMorgan steeg 8,3 procent.

Goldman Sachs

Andere bankaandelen liftten mee. Zo gingen Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup en Bank of America tot 7,3 procent vooruit.

De olieprijzen wonnen flink terrein dankzij berichten dat oliekartel OPEC overweegt om de productie te beperken. Amerikaanse olie werd liefst 10,4 procent duurder op 28,96 dollar per vat. Brent steeg krap 9 procent naar 32,74 dollar. De olieconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips lieten daarop stijgingen optekenen tot 3,2 procent. Oliedienstverleners als Halliburton en Schlumberger boekten winsten tot 2,2 procent.

Euro

Groupon, het bedrijf achter de aanbiedingensite, sprong 29 procent omhoog dankzij beter dan verwachte cijfers na het slot op donderdag. Computerspelletjesbedrijf Activision Blizzard had echter een slechte dag, vanwege teleurstellende resultaten. De maker van spelletjes als Call of Duty, Guitar Hero en World of Warcraft verloor bijna 8 procent.

Verder kreeg de beurshandel in New York steun van meevallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Wel kwam een licht tegenvallende eerste raming naar buiten over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in februari.

De euro noteerde 1,1254 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.