economie

Weer slechte dag voor banken op Wall Street

Door ANP - 11 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen leden donderdag flinke verliezen door zorgen over de staat van de wereldeconomie. Vooral bankaandelen moesten het ontgelden, net als eerder deze week. Berichten dat OPEC bereidt is met landen buiten het kartel te praten over een productieverlaging stelpten de verliezen in de energiesector enigszins.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent lager op 15.660,18 punten en de S&P 500 verloor 1,2 procent tot 1829,08 punten. De schade voor de Nasdaq bleef beperkt tot 0,4 procent, waarmee de index op 4266,84 punten kwam.

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zij woensdag dat de onstuimigheid op de financiële markten wellicht van invloed is op het rentebeleid. De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief. In september werd daar nog van afgezien omdat betwijfeld werd of de Amerikaanse economie wel krachtig genoeg was om een verhoging aan te kunnen.

Olieprijzen

Een lage rente zet de winstgevendheid van banken onder druk. Bank of America en Citigroup behoorden met verliezen tot 6,8 procent tot de sterkste dalers in de financiële sector.

The Wall Street Journal meldde in een tweet dat OPEC wil praten over een productieverlaging in een poging de ogenschijnlijke vrije val van de olieprijzen tot staan te brengen. De zakenkrant citeerde daarbij een niet bij naam genoemde minister van de Verenigde Arabische Emiraten. Berichten over dergelijke onderhandelingen doen al langer de rond, maar van officiële aankondigingen is vooralsnog geen sprake.

Goudprijs

Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 27,19 dollar, na eerdere een laagste prijs van 26,05 dollar aangetikt te hebben. De prijs van Brentolie steeg, na een eerdere daling, met 0,9 procent tot 31,12 dollar per vat. Exxon Mobil sloot 0,3 procent hoger, terwijl Chevron 0,1 procent in het rood bleef steken. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton verloor 2,7 procent.

De prijs van goud steeg met ruim 53 dollar naar 1247,80 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het animo voor het edelmetaal, dat gezien wordt als een veilige belegging, nam toe door de al weken heersende turbulentie op de aandelenmarkten. Obligaties staan ook als veilig te boek, maar leveren bij de lage rentestanden amper iets op.

De euro noteerde 1,1321 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.