economie

Werkloze niet als enige op zoek naar werk

Door ANP - 25 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het gaat slechter met de arbeidsmarkt dan alleen de hoge werkloosheid doet vermoeden. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn er namelijk veel meer mensen op zoek naar een baan of meer werk dan alleen werklozen. Dit zet extra druk op de loongroei.

Volgens DNB draagt het forse zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel er waarschijnlijk aan bij dat de loonstijgingen in Nederland vooralsnog bescheiden blijven, ondanks het economisch herstel en de dalende werkloosheid.

Naast de kleine 600.000 werklozen zijn er immer ook nog een miljoen parttimers en zzp’ers die eigenlijk meer uren willen draaien. Nog eens een half miljoen Nederlanders hebben de zoek tocht naar een baan opgegeven of zijn even niet beschikbaar, maar zouden wel graag willen werken. Deze mensen zijn de laatste jaren fors in aantal toegenomen. Ze tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken, maar een kwart van hen solliciteert wel op vacatures.