economie

Aanslagen Brussel: luchtvaartsector onderuit

Door ANP - 22 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aanslagen in Brussel speelden dinsdag een hoofdrol op de Europese beursvloeren. De graadmeters gingen omlaag, met aandelen van luchtvaartbedrijven, hotelketens en reisorganisaties voorop. Wel liepen de verliezen in de loop van de ochtend wat terug.

De AEX-index in Amsterdam noteerde richting het middaguur 0,8 procent lager op 440,42 punten. De MidKap ging 0,7 procent omlaag tot 669,56 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,6 procent. De beurs in Brussel verloor 0,3 procent.

De Belgische hoofdstad werd in de ochtend getroffen door verschillende aanslagen. Bij aanslagen op de luchthaven Zaventem vielen doden. Ook in de metro van de stad werden aanslagen gepleegd.

Veilige havens

Luchtvaartbedrijven behoorden tot de grotere verliezers. Zo zakte Air France-KLM 5,1 procent en daalde Lufthansa 2 procent. Prijsvechter easyJet verloor 2 procent en Ryanair speelde 3,9 procent kwijt. Ook de toerismesector kreeg klappen, met hotelketens als Accor (min 4,2 procent) en InterContinental Hotels (min 2,5 procent). Reisorganisaties Thomas Cook en TUI daalden 5,7 en 3,2 procent.

Beleggers zochten hun heil in zogenoemde veilige havens. Zo ging de goudprijs flink omhoog. Verschillende macro-economische cijfers, over onder meer de Duitse economie, werden door beleggers opzij gelegd.

Op Beursplein 5 wist navigatiedienstverlener TomTom de aandacht op zich gericht, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 3 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen. TomTom zelf wees in een reactie op het belang van de samenhang van de verschillende onderdelen van het bedrijf. Het management van TomTom heeft met een deelneming van zo’n 46 procent een vrijwel controlerend belang in de onderneming.

Euro

In de AEX stond ArcelorMittal (min 2,9 procent) onderaan. ABN AMRO was een van de weinige stijgers met een winst van 0,6 procent. In Londen zakte de verkoper van luxeschoenen en modeaccessoires Jimmy Choo 5,9 procent, na de presentatie van jaarcijfers.

De olieprijs ging omlaag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 41,45 dollar. Brent werd 0,1 procent goedkoper op 41,50 dollar. De euro noteerde 1,1203 dollar, tegen 1,1245 dollar bij het slot in Europa op maandag.