economie

ABN AMRO promoveert naar AEX

Door ANP - 09 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO maakt per maandag 21 maart deel uit van de AEX-index in Amsterdam. Beursbedrijf Euronext maakte woensdag bekend dat de bank tot de 25 grootste fondsen op het Damrak gaat behoren.

ABN AMRO keerde in november vorig jaar terug op de beurs. Het financiële concern werd in 2008 genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis. De overheid heeft nog steeds het grootste deel van de aandelen in handen, het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN AMRO weer geheel in private handen is.

Ook maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zal in de hoofdindex op Beursplein 5 worden ingedeeld, zo bleek woensdag bij de jaarlijkse herziening van de indices. Dat aandeel staat momenteel nog in de index van middelgrote fondsen, de MidKap. Van de AEX naar de MidKap gaan de Egyptische kunstmestproducent OCI en verzekeraar Delta Lloyd.

Durfkapitalisten

Ook de verhuurder van logistiek vastgoed WDP en leverancier van financiële diensten aan durfkapitalisten, vermogende personen en bedrijven Intertrust krijgen een plek in de MidKap. Toeleverancier aan apotheken Fagron en onlinebroker BinckBank verdwijnen juist uit die index en komen bij de kleinere fondsen te staan.

In de zogenoemde AScX-index worden verder vermogensbeheerder Van Lanschot en biotechnologiebedrijf Probiodrug opgenomen. Stamcelbank Esperite en pigmentfabrikant Holland Colours gaan van de AScX-lijst naar de lokale fondsen.