economie

‘AEX begint in de min’

Door ANP - 24 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk in de min. Ook de graadmeters in de rest van Europa tonen bij de openingsbel een lager beeld, in navolging van de lagere beurzen in Azië en de Verenigde Staten. Het sentiment staat wat onder druk door de lagere olieprijzen.

,,Het zal een dag worden waarop de beurzen de ontwikkeling van de olieprijs weer nauwlettend volgen”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Hij wees er daarbij op dat de handel gepaard zal gaan met lage omzetten in aanloop naar het lange paasweekeinde.

Op Beursplein 5 staan een aantal bedrijven in de schijnwerpers na de bekendmaking van de jaarcijfers. Zo openden Royal Delft en Kardan de boeken. De producent van onder meer Delfts blauw aardewerk zag de winst groeien en de omzetdaling in de tweede helft van het jaar afvlakken. Investeringsmaatschappij Kardan dook diep in het rood, onder meer door een forse groei van de financieringsuitgaven.

Bols

Ook Bols weet de aandacht op zich gericht. De drankenproducent voorziet voor het lopende boekjaar een lagere omzet dan een jaar eerder. Dat komt door een combinatie van factoren, waaronder een eenmalige voorraadafbouw bij distributeurs en wisselkoerseffecten.

AEX-fonds Wolters Kluwer beweegt mogelijk op een advieswijziging. Analisten van Nomura zijn positiever geworden over het aandeel en gaven het een koopadvies.

Olie

In Amsterdam sloot de AEX-index woensdag 0,1 procent hoger op 443,36 punten, terwijl de Midkap 0,2 procent zakte tot 672,08 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent, die in Parijs ging 0,2 procent omlaag. In Brussel ging de Bel20-index 0,1 procent hoger de handel uit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 39,38 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 40,23 dollar. De euro was voorbeurs 1,1161 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.