economie

‘AEX begint met kleine plus’

Door ANP - 03 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam begint de handelsdag donderdag waarschijnlijk licht hoger. Ook in de rest van Europa zullen de indices met kleine plussen beginnen, in navolging van de koerswinsten in New York en in Azië. Op Beursplein 5 opende supermarktconcern Ahold als een van de laatste AEX-bedrijven de boeken over vorig jaar.

Ahold wist de winst vorig kwartaal opnieuw verder op te voeren. De supermarkten in Nederland en de VS trokken meer klanten, terwijl de winst verder vooruit werd geholpen door besparingen. Via Bol.com profiteert Ahold daarnaast van de sterke opkomst van het winkelen via internet.

Ook hoofdfonds Delta Lloyd weet de schijnwerpers weer op zich gericht, onder meer na berichten dat voormalige grootaandeelhouders Bank of America en David Einhorn bijna geheel uit de verzekeraar zouden zijn gestapt. Delta Lloyd zelf gaf aan het fundamenteel oneens te zijn met de bezwaren van grootaandeelhouder Highfields Capital, die onder meer opriep tegen de claimemissie te stemmen en aangaf dat de verzekeraar voldoende kapitaal heeft.

Euro

Verder kwam ICT Automatisering met resultaten naar buiten. Het bedrijf zag vorig jaar de omzet flink aandikken, geholpen door de overname van Strypes Bulgarije. De winst daalde wat, maar ICT profiteerde een jaar eerder van een stevige belastingbate.

De AEX-index eindigde woensdag 0,1 procent lager op 436,31 punten, terwijl de MidKap 0,5 procent daalde tot 666,05 punten. De beurs in Londen ging ook iets omlaag, met 0,1 procent, maar de indices in Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,4 procent en 0,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond voorbeurs nagenoeg onveranderd op 34,67 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper op 36,78 dollar per vat. De euro was 1,10865 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.