economie

AEX duidelijk in de plus

Door ANP - 01 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond dinsdag aan het eind van de ochtendsessie duidelijk in de plus. Overnamespeculatie in de beurssector zorgde voor een positief sentiment onder beleggers, terwijl berichten dat de industrie in de eurolanden in februari minder is gegroeid dan een maand eerder opzij werden gezet.

De AEX-index stond omstreeks 11.30 uur 1,4 procent hoger op 433,33 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 668,30 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tussen de 0,5 en 1,8 procent.

Beleggers reageerden enthousiast op de bevestiging van Intercontinental Exchange (ICE), dat het een tegenbod overweegt op de Britse beursuitbater Londen Stock Exchange (LSE). Daarmee wil de uitbater van onder meer de effectenbeurs in New York voorkomen dat zijn Britse branchegenoot in handen komt van Deutsche Börse. Het aandeel LSE steeg in Londen 7,5 procent en Deutsche Börse steeg in Frankfurt 0,6 procent. In Amsterdam steeg beursuitbater Euronext met 2,7 procent.

Euro

Op Beursplein 5 was ArcelorMittal de grootste stijger in de hoofdindex met een plus van 6 procent. Verzekeraar Delta Lloyd volgde met een koerswinst van 4,5 procent. Bij de middelgrote fondsen was TomTom lijstaanvoerder met een winst van 5,2 procent. De navigatiedienstverlener heeft aanvullende overeenkomsten gesloten met Volkswagen en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers.

Zalando wist een eerder verlies te kantelen naar winst en steeg in Frankfurt 2,2 procent na zijn jaarcijfers. Barclays presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kelderde bijna ruim 10 procent in Londen. Ook meldde het financiële concern dat het zijn Afrikaanse tak afstoot en zijn activiteiten splitst.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent meer betaald op 33,94 dollar. Brent steeg 0,1 procent in prijs tot 36,60 dollar per vat. De euro was 1,0868 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot van maandag.