economie

AEX in het rood

Door ANP - 02 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index stond woensdagmiddag lager, met verzekeraar Delta Lloyd als grootste verliezer. Daarmee wordt de opmars van de afgelopen dagen vooralsnog niet voortgezet. De andere Europese graadmeters toonden een verdeeld beeld.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,4 procent in de min op 435,05 punten. De MidKap noteerde 0,6 procent lager op 665,21 punten. Londen zakte 0,3 procent, Parijs stond vlak en Frankfurt won 0,2 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd speelde 4,4 procent kwijt. Dinsdagavond werd bekend dat grootaandeelhouder Highfield Capital dwarsligt bij de voorgenomen claimemissie van Delta Lloyd. Verschillende stemadviesbureaus roepen beleggers overigens op om de emissie te steunen.

Grootste stijger

Unibail-Rodamco steeg 0,3 procent in waarde. Het Franse-Nederlandse vastgoedbedrijf heeft voor 500 miljoen euro aan obligaties geplaatst en gebruikt de opbrengst voor algemene bedrijfsdoeleinden. Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal (plus 4 procent), gevolgd door ING (plus 2,3 procent) en verzekeraar Aegon (plus 1,2 procent).

Bij de middelgrote fondsen zag Fagron een eerdere flinke koerswinst kantelen naar een koersverlies van 1,6 procent. De toeleverancier aan apotheken verkeert financieel in zwaar weer door een wijziging in Amerikaanse regels rond de vergoeding van sommige geneesmiddelen, maar maakte bekend voor in totaal 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.

Verdampte winst

Corbion, dat goede resultaten presenteerde, werd door beleggers beloond in de ochtendhandel nog beloond. Ook de koerswinst van de producent van voedingsingrediënten en chemicaliën verdampte. Corbion stond tussentijds 1,7 procent lager. TomTom was bij de middelgrote bedrijven de grootste verliezer met een min van 4,1 procent. Dinsdag won de navigatiedienstverlener nog 7,6 procent.

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend een nieuwe fabriek in China te bouwen. Het aandeel noteerde in Parijs 0,7 procent lager. De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica temperde zijn verwachtingen voor het komende jaar. Het moederbedrijf van Ray-Ban verloor 4,6 procent aan de beurs van Milaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,8 procent tot 34,08 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper op 36,68 dollar per vat. De euro was 1,0835 dollar waard, tegen 1,0843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.