economie

AEX lager in aanloop naar lang weekeinde

Door ANP - 24 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam stond donderdag aan het einde van de ochtend flink in het rood. Ook de andere graadmeters in Europa noteerden lager, in aanloop naar het lange paasweekeinde. Het beurssentiment stond onder druk door de lagere olieprijzen.

De AEX-index noteerde omstreeks 11.45 uur 1,3 procent lager op 437,74 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 662,93 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,9 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging 2 procent omlaag tot 38,99 dollar. Brent werd 1,8 procent goedkoper op 39,74 dollar per vat.

In de hoofdindex was informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 0,4 procent) de enige winnaar, na een adviesverhoging door de Japanse bank Nomura. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler met een verlies van 5 procent, gevolgd door SBM Offshore dat 3,6 procent inleverde.

Bols

Ook bij de middelgrote fondsen gingen de koersen overwegend omlaag. Roestvrijstaalbedrijf Aperam (min 6 procent) was de grote verliezer, na een adviesverlaging door RBC Capital. Vastgoedbedrijf WDP voerde de lijst aan na een succesvolle plaatsing van tientallen miljoenen aan obligaties en won 1 procent.

Op Beursplein 5 wist Bols de schijnwerpers ook op zich gericht. De drankenproducent voorziet voor het lopende boekjaar een lagere omzet dan een jaar eerder. Dat komt door een combinatie van factoren, waaronder een eenmalige voorraadafbouw bij distributeurs en wisselkoerseffecten. Het aandeel verloor meer dan 6 procent.

Euro

Kardan werd door beleggers afgestraft voor zijn jaarcijfers en kelderde 22,4 procent. De investeringsmaatschappij dook vorig jaar diep in het rood, onder meer door een forse groei van de financieringsuitgaven. Royal Delft, de producent van onder meer Delfts blauw aardewerk, zag vorig jaar de winst groeien. Het aandeel won 0,1 procent.

De grondstofgerelateerde sector stond in Europa onder druk. Zo zakten Fresnillo, Glencore, Rio Tinto en Anglo American tot ruim 6 procent. In Londen ging kledingketen Next onderuit na jaarcijfers, waarbij het ook waarschuwde voor een zwaar jaar. Next zakte meer dan 13 procent. In Milaan werd de aankoop van Banca Popolare di Milano (min 3,2 procent) door Banco Popolare SC (min 3,4 procent) bekendgemaakt. De koersen van beide banken zijn de afgelopen maanden hard ingezakt.

De euro was 1,1187 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.