economie

AEX levert wederom in

Door ANP - 03 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam koerst donderdag af op zijn tweede verliesbeurt op een rij. Ook elders in Europa staan de indices in het rood. Onder meer de daling van de olieprijzen speelt de graadmeters parten. Beleggers wachten daarnaast op nieuwe aanwijzingen over de groeikracht van de Amerikaanse economie.

Op Beursplein 5 stond de AEX-index, die woensdag met een klein verlies sloot, kort na de openingsbel op Wall Street 0,7 procent in de min op 433,16 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 663,08 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,4 procent in de min.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Danmrak was ArcelorMittal met een plus van 5,9 procent. Het staalconcern is gewild bij beleggers sinds de Europese Commissie en de Chinese overheid maatregelen hebben aangekondigd om de overcapaciteit in de branche aan te pakken. Unilever was de sterkste daler met een min van 2 procent.

Ahold

Ahold koerste na een hogere opening 1,1 procent in de min. Het supermarktbedrijf wist afgelopen kwartaal de winst verder op te voeren en overtrof daarbij licht de verwachtingen van analisten. Ahold zei tevens weinig te zien in de retailrestaurants waar sommige concurrenten in Nederland op inzetten.

Ook Delta Lloyd staat in de schijnwerpers. Twee grote beleggers zouden hun belangen in de verzekeraar bijna geheel hebben verkocht. Grootaandeelhouder Highfields Capital eist bovendien dat Delta Lloyd wacht met zijn geplande aandelenuitgifte. Na een fors lagere start stond het aandeel in de middag 1,9 procent hoger.

Meevaller

Bij de kleinere bedrijven kwam ICT Automatisering met resultaten. Het bedrijf boekte vorig jaar meer omzet, mede dankzij een overname, maar minder winst. Dat komt doordat het een jaar eerder van een belastingmeevaller profiteerde. Het aandeel zakte 3,1 procent.

In Frankfurt werden tegenvallende kwartaalcijfers van chemieconcern Evonik afgestraft met een koersval van bijna 13 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 34,30 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 36,47 dollar per vat. De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.