economie

AEX licht in de plus in afwachting Fed

Door ANP - 16 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam toonde woensdagochtend een kleine winst. Elders in Europa lieten de koersenborden een verdeeld beeld zien. Beleggers deden het over het algemeen rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later op de dag.

De AEX-index noteerde tegen het middaguur 0,4 procent hoger op 443,70 punten. De MidKap was nagenoeg vlak op 672,55 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stegen de beursgraadmeters tot 0,5 procent. In Milaan, Zürich en Madrid daalden de beurzen licht.

Van het rentebesluit wordt geen vuurwerk verwacht. Maar de toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen zal echter nauwgezet worden gevolgd. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het toekomstige rentebeleid van de koepel van Amerikaanse centrale banken.

Brill

Op het Damrak was optiekketen GrandVision, moederbedrijf van onder meer Pearle en EyeWish, een opvallende daler in de MidKap met een min van 4,3 procent, na bekendmaking van tegenvallende cijfers. Chemicaliëndistributeur IMCD kwam ook met minder dan verwachte cijfers. Het aandeel daalde 2 procent.

Wetenschappelijk uitgever Brill steeg juist 8,5 procent, dankzij een verbetering van de resultaten en het voorstel om een hoger dividend uit te keren.

Kardan

Delta Lloyd was koploper in de AEX met een plus van 6,4 procent. Later op de dag vindt een stemming van de aandeelhouders van de verzekeraar plaats over de geplande claimemissie van 650 miljoen euro.

De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij Kardan tekende een min op van 0,6 procent. Het bedrijf meldde dat zijn topman vertrekt en heeft al een opvolger benoemd.

Europa

De Europese beurshandel kreeg steun van de stijgende olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 2,2 procent tot 37,13 dollar en Brent ging 2 procent omhoog naar 39,53 dollar. In Amsterdam steeg Shell 1,4 procent en BP won 2,2 procent in Londen. In Parijs ging Total 1,1 procent vooruit.

De beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) stonden in de belangstelling na overeenstemming over een fusie. LSE tekende in Londen een min op van 0,2 procent. Deutsche Börse boekte een winst van 1 procent in Frankfurt.

De euro noteerde 1,1089 dollar, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot op dinsdag.