economie

AEX maakt pas op de plaats

Door ANP - 02 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX heeft woensdag zijn openingswinst in de ochtendhandel grotendeels ingeleverd. Verliezen van zwaargewichten als oliebedrijf Shell en levensmiddelenfabrikant Unilever duwden de belangrijkste graadmeter in Amsterdam zelfs even in het rood. Op de andere Europese beurzen zorgden aan de mijnbouw gerelateerde bedrijven voor plussen.

De AEX-index stond omstreeks 11.40 uur 0,1 procent in de plus op 437,44 punten. De MidKap noteerde nagenoeg onveranderd op 669,51 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 tot 0,5 procent.

Staalgigant ArcelorMittal en ING voerden met plussen van circa 3 procent de AEX aan. Delta Lloyd was met een verlies van 2,7 procent de grootste daler van de hoofdindex. Dinsdagavond werd bekend dat grootaandeelhouder Highfield Capital dwarsligt bij de voorgenomen claimemissie van Delta Lloyd.

Fagron

Unibail-Rodamco steeg 0,9 procent in waarde. Het Franse-Nederlandse vastgoedbedrijf heeft voor 500 miljoen euro aan obligaties geplaatst en gebruikt de opbrengst voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Bij de middelgrote fondsen springt Fagron er met een winst van 3,5 procent bovenuit. De toeleverancier aan apotheken verkeert financieel in zwaar weer door een wijziging in Amerikaanse regels rond de vergoeding van sommige geneesmiddelen, maar maakte bekend voor in totaal 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.

Corbion, dat goede resultaten presenteerde, werd door beleggers beloond met een plus van 1,6 procent.

Euro

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend een nieuwe fabriek in China te bouwen. Het aandeel noteerde in Parijs vlak. De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica temperde zijn verwachtingen voor het komende jaar. Het moederbedrijf van Ray-Ban verloor bijna 4 procent aan de beurs van Milaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,7 procent tot 33,83 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 36,58 dollar per vat. De euro was 1,0860 dollar waard, tegen 1,0843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.