economie

AEX opent dag na ‘Brussel’ vlak

Door ANP - 23 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting nagenoeg onveranderd. Ook de andere graadmeters in Europa zullen bij de openingsbel dicht bij huis blijven. Bedrijfsnieuws is schaars, en ook de macro-economische agenda is nagenoeg leeg.

,,Met de terroristische aanslag in Brussel in het achterhoofd zijn beleggers nog voorzichtiger geworden in het aangaan van nieuwe posities”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Hij voorziet dat deze houding, als er geen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, de rest van de week zal aanhouden.

Later op de dag worden in de Verenigde Staten cijfers over de nieuwe huizenverkopen in februari bekendgemaakt. Ook komt het wekelijkse olierapport van de Energy Information Administration naar buiten. Volgens kenners zijn de Amerikaanse ruwe voorraden met ruim 3 miljoen vaten toegenomen.

ICT Automatisering

ICT Automatisering maakte bekend te stoppen met zijn activiteiten in Polen, per eind mei. Verder maakte verzekeraar Delta Lloyd details over zijn claimemissie bekend.

Shell kan mogelijk bewegen op het bericht dat het Australische olie- en gasconcern Woodside de huidige plannen voor het grote Browse LNG-project schrapt. Shell is partner in het miljardenproject.

Euro

De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag 0,2 procent lager op 443,12 punten. De MidKap eindigde 0,1 procent in de min op 673,47 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen 0,1 procent. In Frankfurt kreeg de DAX er 0,4 procent bij. De beurs in Brussel sloot 0,2 procent in de plus.

De prijs een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 40,94 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper op 41,35 dollar. De euro was voorbeurs 1,1194 dollar waard, tegen 1,1205 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.