economie

‘AEX opent in de min’

Door ANP - 01 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs begint dinsdag naar verwachting wat lager aan de nieuwe beursmaand. Ook de graadmeters elders in Europa beginnen in het rood. In Amsterdam is het bedrijfsnieuws schaars, elders in Europa openden onder meer Barclays en Zalando de boeken.

De olieprijs ging voorbeurs verder omhoog en balanceerde daarbij op de hoogste niveaus in zo’n zeven weken. Voor een vat Amerikaanse olie werd 1,5 dollar meer betaald op 34,25 dollar. De Brentprijs, de standaard voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg 1,1 procent tot 37,02 dollar per vat.

Beleggers krijgen dinsdag een hele reeks cijfers over de Europese industrie te verwerken. In China bleek al dat de marktomstandigheden in de sector in februari voor de zevende maand op rij zijn verslechterd. De inkoopmanagersindex van de overheid zakte naar 49 en kwam uit op het laagste niveau in zeven jaar. Een stand onder de 50 duidt op krimp, daarboven op groei.

Euronext

TomTom openbaarde aanvullende deals met Volkswagen en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers. Financiële details daarvan werden niet verstrekt.

Ook het aandeel van beursuitbater Euronext kan in beweging komen. Het Amerikaanse beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE) overweegt een tegenbod te doen op de London Stock Exchange (LSE). De uitbater van onder meer de effectenbeurs in New York wil zo voorkomen dat zijn Britse branchegenoot zonder slag of stoot in handen komt van Deutsche Börse, aldus persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden.

USG People

Verder maakte het Japanse uitzendbedrijf Recruit bekend dat de financiering van het bod op USG People op orde is. Het bedrijf financiert de overname, het biedt 17,50 euro per aandeel op de Nederlandse onderneming, uit eigen beschikbare middelen. Het biedingsbericht is inmiddels naar de toezichthouder gezonden.

Elders in Europa openden onder meer Zalando, Barclays en Glencore de boeken.

Euro

De AEX-index sloot maandag 1,1 procent in de plus op 427,23 punten. De MidKap boekte 1,5 procent winst naar 660,34 punten. De beurs in Parijs won 0,9 procent. Londen en Frankfurt verloren respectievelijk 0,1 procent en 0,2 procent. Wall Street sloot in de min.

De euro was 1,10877 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot op maandag.