economie

AEX opent in de plus

Door ANP - 02 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is woensdag goed aan de handelsdag begonnen. Door onder meer goede resultaten van Corbion en een positieve ontvangst van een aandelenemissie van Fagron werd een vervolg gegeven aan de opmars van de afgelopen dagen. Ook elders in Europa openden de beurzen in het groen.

De AEX-index stond na drie kwartier 0,5 procent hoger op 439,11 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 674,13 punten, onder meer dankzij Corbion en Fagron. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 tot 0,9 procent.

Fagron schoot bij de middelgrote fondsen uit de startblokken en boekte 17 procent winst. De toeleverancier aan apotheken verkeert financieel in zwaar weer door een wijziging in Amerikaanse regels rond de vergoeding van sommige geneesmiddelen, maar maakte bekend voor in totaal 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.

Corbion

Corbion pakte 2,7 procent winst. Het voormalige CSM boekte vorig kwartaal opnieuw betere resultaten dan een jaar eerder. Ook kunnen aandeelhouders uitzien naar een extra beloning van in totaal 75 miljoen euro. De producent van voedingsingrediënten en chemicaliën maakte verder bekend de bouw van een PLA-fabriek in Thailand door te zetten.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was staalgigant ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 5,5 procent. Ook ING en Aegon deden het met winsten van 2,1 en 1,3 procent goed.

Grootste verliezer

Delta Lloyd verloor 1,3 procent en was daarmee de grootste verliezer van de AEX. Het nieuws dat grootaandeelhouder Highfields Capital tegen de voorgestelde claimemissie is, woog op tegen het positieve advies over de emissie dat het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis afgaf.

Beleggers beloonden Unibail-Rodamco met een plusje van 0,8 procent. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf heeft voor 500 miljoen euro aan obligaties geplaatst en gebruikt de opbrengst voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Airbus

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend een nieuwe fabriek in China te bouwen. Het aandeel steeg daarop in Parijs 0,8 procent. De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica temperde zijn verwachtingen voor het komende jaar. Het moederbedrijf van Ray-Ban verloor bijna 5 procent aan de beurs van Milaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,5 procent naar 33,90 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 36,60 dollar per vat. De euro was 1,0860 dollar waard, tegen 1,0843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.