economie

‘AEX opent nagenoeg vlak’

Door ANP - 22 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs opent dinsdag naar verwachting rond het slot van een dag eerder. Ook de andere graadmeters in Europa beginnen waarschijnlijk vrij dicht bij huis. Op Beursplein 5 weet onder meer navigatiedienstverlener TomTom de aandacht op zich gericht, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming.

Richtinggevend bedrijfsnieuws is verder nauwelijks voorhanden. Beleggers zijn in afwachting van een aantal macro-economische cijfers die tijdens de beurshandel worden geopenbaard. Zo komen gegevens over de bedrijvigheid van de Europese industrie en dienstensector naar buiten. Verder staan in Duitsland de Ifo-index en ZEW-index op de rol.

TomTom weet de aandacht op zich gericht. Het Financieele Dagblad kwam met een brief van minderheidsaandeelhouder TT International, waarin wordt opgeroepen tot splitsing van de navigatiedienstverlener. TomTom zelf wees in een reactie op het belang van de samenhang van de verschillende onderdelen van het bedrijf.

Euro

SBM Offshore, sinds maandag teruggekeerd in hoofdindex AEX, zou last kunnen krijgen van de resultaten van het Braziliaanse Petrobras. Die presenteerde de slechtste prestaties ooit, met een recordverlies omdat het vanwege de sterk gedaalde olieprijzen fors moest afschrijven op met name olievelden.

De prijs van Amerikaanse olie stond onveranderd op 41,53 dollar. Brent zakte 0,2 procent tot 41,46 dollar per vat. De euro noteerde 1,1242 dollar, tegen 1,1245 dollar bij het slot in Europa op maandag.

De AEX sloot maandag na vele schommelingen tussen winst en verlies uiteindelijk met een min 0,2 procent op 443,83 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 674,24 punten. In Parijs verloor de CAC40 0,8 procent. In zowel Londen als Frankfurt werd de sessie met een miniem verlies afgesloten.