economie

AEX poetst verlies 2016 weg

Door ANP - 11 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De stevige winsten op de Europese aandelenbeurzen hielden vrijdagmiddag stand. In de nasleep van het ECB-spektakel van donderdag kreeg het enthousiasme over de nieuwe vloed gratis geld die over de markt zal stromen steeds meer de overhand. In Amsterdam zorgde het positieve sentiment ervoor dat het jaarverlies van de AEX werd weggepoetst.

De AEX stond rond 15.45 uur 2,9 procent in de plus op 442,53 punten. Daarmee overtrof de hoofdgraadmeter nipt het niveau waarop 2015 werd afgesloten. In de eerste weken van dit jaar verloor de hoofdgraadmeter van het Damrak nog fors terrein door de enorme onrust op de internationale financiële markten.

Ook andere Europese beursgraadmeters stonden er uitermate positief voor op de laatste handelsdag van de week. De Amsterdamse MidKap steeg 2,1 procent naar 668,75 punten. De FTSE in Londen kreeg er 1,8 procent bij. Parijs, Frankfurt en Madrid wonnen tot 3,4 procent. De hoofdindex in Milaan ging ruim 4 procent vooruit.

Staalconcern

Een opvallende stijger in de AEX was kabelbedrijf Altice met een plus van 9,7 procent, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal dat 7,8 procent aan waarde won. Ook ING deed goede zaken met een winst van 5,2 procent.

In de MidKap ging roestvrijstaalbedrijf Aperam aan kop met een winst van 6,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro nam de tweede plek in met een stijging van 4,6 procent.

Overnames

De producent van hoogwaardige metalen AMG noteerde een plus van 3,6 procent. AMG zag vorig jaar de omzet en winst dalen, maar heeft wel zijn schulden afgelost. Het bedrijf wil nu gaan groeien door overnames. Beddenverkoper Beter Bed ging licht omhoog, geholpen door hogere resultaten en positieve vooruitzichten.

De olieprijzen zaten in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,6 procent tot 38,82 dollar en Brentolie ging 2,1 procent omhoog naar 40,90 dollar. Shell won 2,8 procent in de AEX. Het Britse BP steeg 1,7 procent en het Franse Total boekte een winst van 3,3 procent.

De euro stond op een stand van 1,1135 dollar. Bij het Europese slot op donderdag was de euro 1,1185 dollar waard.