economie

AEX sluit met klein verlies

Door ANP - 02 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index is woensdag iets lager gesloten, met verzekeraar Delta Lloyd als grootste verliezer. Daarmee deden beleggers een stapje terug en werd de opmars van de afgelopen dagen niet voortgezet. De andere Europese graadmeters toonden een overwegend hoger beeld.

De AEX-index eindigde 0,1 procent lager op 436,31 punten, terwijl de graadmeter voor middelgrote fondsen 0,5 procent daalde tot 666,05 punten. De beurs in Londen ging ook iets omlaag, met 0,1 procent, maar de indices in Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,4 procent en 0,6 procent.

Delta Lloyd speelde 6,3 procent kwijt. Dinsdagavond werd bekend dat grootaandeelhouder Highfield Capital dwarsligt bij de voorgenomen claimemissie van de verzekeraar. Verschillende stemadviesbureaus roepen beleggers overigens op om de emissie wel te steunen. Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal (plus 7,6 procent), gevolgd door ING (plus 2,8 procent) en verzekeraar Aegon (plus 2,1 procent).

Flinke koerswinst

Bij de middelgrote fondsen zag Fagron een eerdere flinke koerswinst kantelen naar een koersverlies van 1 procent. De toeleverancier aan apotheken verkeert financieel in zwaar weer door een wijziging in Amerikaanse regels rond de vergoeding van sommige geneesmiddelen, maar maakte bekend voor in totaal 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.

Corbion, dat goede resultaten presenteerde, werd door beleggers in de ochtendhandel nog beloond. Ook de koerswinst van de producent van voedingsingrediënten en chemicaliën verdampte. Corbion stond 3 procent lager. TomTom was bij de middelgrote bedrijven de grootste verliezer met een min van 3,5 procent. Dinsdag won de navigatiedienstverlener nog 7,6 procent.

Airbus

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend een nieuwe fabriek in China te bouwen. Het aandeel noteerde in Parijs 0,4 procent lager. De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica temperde zijn verwachtingen voor het komende jaar. Het moederbedrijf van Ray-Ban verloor 4,7 procent aan de beurs van Milaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,6 procent tot 34,61 dollar. Brent werd 0,4 procent duurder op 36,96 dollar per vat. De olieprijzen stegen toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden wederom zijn toegenomen. De euro was 1,0837 dollar waard, tegen 1,0843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.