economie

Afwachtende Europese beurzen doen stap terug

Door ANP - 07 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn maandag met overwegend kleine verliezen de handel uitgegaan. Na de sterke opmars van vorige week zijn de ogen van beleggers vooral gericht op het belangrijke rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week.

Voor de Amsterdamse AEX-index eindigde de nieuwsluwe handelsdag met een verlies van 0,5 procent op precies 436 punten. De MidKap sloot 0,1 procent hoger op 676,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,5 procent.

Sterkste stijger in de AEX was staalconcern Arcelormittal met een koerswinst van 1,4 procent. Topman Lakshmi Mittal van het staalconcern wees dit weekend in de Britse zakenkrant Financial Times op bemoedigende tekenen op de internationale staalmarkt.

Amsterdam

ING was hekkensluiter bij de hoofdfondsen in Amsterdam. De bank werd bijna 2 procent minder waard. Het Franse kabelconcern Altice leverde 1,9 procent in.

KPN zag een openingswinst van ruim 2 procent grotendeels verdampen en eindigde 0,6 procent in de plus. Het telecombedrijf wil zijn resultaten de komende jaren verbeteren via nieuwe bezuinigingen en groeiende inkomsten. Aandeelhouders mogen volgens KPN rekenen op een toename van het dividend.

Kerncentrale

In Parijs leverde Electricité de France (EDF) 6,7 procent in nadat bekend was geworden dat financieel topman Thomas Piquemal vertrekt. Hij zou het niet eens zijn geweest met het besluit van het energieconcern om te investeren in een Britse kerncentrale.

Old Mutual won in Londen 6,9 procent. De vermogensbeheerder liet afgelopen weekeinde weten zijn strategische opties tegen het licht te houden, nadat media hadden bericht over een mogelijke splitsing van de activiteiten.

Overname

BASF won op de beurs in Frankfurt 0,4 procent. De Duitse chemiereus zou een tegenbod overwegen op het Amerikaanse DuPont, dat eerder akkoord ging met een overname door Dow Chemical.

De euro was 1,0995 dollar waard, tegen 1,1014 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen vrijdagmiddag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg maandag 3,9 procent naar 37,34 dollar. Brentolie werd eveneens 3,9 procent duurder, op 40,23 dollar per vat.