economie

Air France-KLM schrapt order superjumbo’s

Door ANP - 16 maart 2016

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) – Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zet een streep door de bestelling van twee A380’s bij Airbus. In plaats van de superjumbo’s neemt ze drie toestellen van het type A350-900 af bij de Europese vliegtuigmaker. Dat bevestigde het concern na berichtgeving door The Wall Street Journal.

Air France, dat tien superjumbo’s operationeel heeft, had eerder al gehint op het cancelen van het laatste deel van de order. Ze waren niet meer nodig vanwege ,,gewijzigde prioriteiten” bij het bedrijf, zo gaf een woordvoerster aan.

Airbus wilde niet reageren. Het bedrijf heeft moeite om klanten te vinden voor de A380. Luchtvaartbedrijven zijn bezorgd dat ze het toestel, voor meer dan 600 passagiers, niet voldoende kunnen vullen. De A380, het vlaggenschip van Airbus, kost meer dan 400 miljoen euro per stuk volgens de catalogusprijzen. Daar worden wel vaak kortingen op gegeven. De ontwikkelingskosten van de A380 bedroegen omgerekend ruim 20 miljard euro.