economie

‘Beleid centrale banken niet effectief’

Door ANP - 06 maart 2016

BASEL (ANP) – De maatregelen die centrale banken nemen om de economie aan te jagen, zijn maar mondjesmaat effectief. Dat schrijft de Bank of International Settlements (BIS) zondag in een kwartaalrapport.

Ondanks vele inspanningen van centrale bankiers is het niet gelukt om duidelijke economische vooruitgang te boeken. Ook de inflatie blijft ondanks de maatregelen nog altijd ver achter bij de beoogde 2 procent.

De conclusie van de BIS is een klap voor beleidsmakers van onder meer de Europese Centrale Bank, die donderdag mogelijk nieuwe stappen zet in de strijd tegen de zeer lage inflatie in de eurozone. Mogelijk wordt het nog duurder voor banken om geld onder te brengen bij de centrale bank, of wordt de opkoop van obligaties door de ECB uitgebreid.

Volgens de BIS is tot nu toe gebleken dat een negatieve rente, die veel centrale banken invoerden op depositorekeningen, niet voor veel veranderingen heeft gezorgd. ,,De nul is niet de ondergrens gebleken”, aldus de BIS. Wel wees de bank op de grote onzekerheid in het geval de rente nog verder zou dalen.

Prijsontwikkeling

Bij een negatieve rente moeten financiële partijen betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor makkelijker kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat zou de vraag en daarmee de prijsontwikkeling moeten stimuleren.

Dat bankaandelen onlangs in de uitverkoop gingen, kwam volgens de BIS onder meer door de vrees voor verdere renteverlagingen door de ECB. Een nog lagere rente zou de winstgevendheid van de sector schaden. De BIS benadrukt daarbij dat de financiële sector nog maar net bekomen is van de crisis.