economie

Bescheiden plussen op Europese beurzen

Door ANP - 18 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen lieten vrijdagmiddag licht hogere standen optekenen. De aandelenhandel verliep vrij rustig zonder veel richtinggevend nieuws.

De Amsterdamse AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,4 procent in de plus op 445,75 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 680,37 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

De hoofdindex werd aangevoerd door verzekeraar Delta Lloyd die 4,6 procent aan waarde erbij kreeg. Delta Lloyd kondigde aan dat waarschijnlijk op 23 maart details over zijn geplande aandelenemissie worden gepubliceerd.

AEX en MidKap

Kunstmestproducent OCI volgde met een plus van 4,5 procent. Daarmee kent de van oorsprong Egyptische onderneming een mooie laatste dag als AEX-fonds. Vanaf maandag zakt het bedrijf één stap, naar de MidKap. Ahold was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een min van 0,9 procent.

In de nieuwe indeling van de indices aan het Damrak keren ABN AMRO en SBM Offshore terug in de AEX-lijst van 25 hoofdfondsen. Delta Lloyd gaat met OCI naar de MidKap.

Porsche

Bij de middelgrote fondsen ging de toeleverancier aan apotheken Fagron aan kop met een koerswinst van 12,4 procent.

In Frankfurt won Porsche 3,4 procent. Twee voormalige bestuurders van de sportwagenfabrikant werden vrijdag vrijgesproken van marktmanipulatie rond de poging van Porsche om Volkswagen (plus 1,2 procent) over te nemen in 2008.

Olie

De waarde van de euro was 1,1306 dollar, tegen 1,1329 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 40,62 dollar per vat. De Brentprijs liep met 1,2 procent op tot 42,05 dollar per vat.