economie

Beursweek in teken van rentebesluit ECB

Door ANP - 06 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers kijken komende week vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het cijferseizoen loopt in Nederland ten einde, maar in Europa komen vooral uit Duitsland nog enkele grote bedrijven met resultaten naar buiten.

Deskundigen verwachten dat de ECB donderdag nieuwe stappen zet in de strijd tegen de zeer lage inflatie in de eurozone. Mogelijk wordt het daardoor nog duurder voor banken om geld onder te brengen bij de centrale bank, of wordt de opkoop van obligaties door de ECB uitgebreid.

Gezien de afzwakkende economische groei en de prijsdalingen in de eurolanden lijkt de ECB volgens analisten niet onder nieuwe stappen uit te kunnen. Tegelijkertijd worden er echter steeds meer vraagtekens gezet bij de mogelijkheden van de centrale bank om de inflatie en de groei daadwerkelijk aan te jagen.

Boskalis

In Amsterdam presenteert Boskalis als laatste van de in de AEX genoteerde bedrijven woensdag zijn cijfers over het vierde kwartaal en het hele jaar. Marktkenners houden gemiddeld rekening met een jaaromzet van 3,1 miljard euro, wat 1 procent minder zou zijn dan een jaar eerder. De onderneming kampt onder meer met de malaise in de oliesector.

Midkapper TKH komt dinsdag met cijfers. Het technologiebedrijf gaf eerder aan voor heel 2015 te rekenen op een aangepaste nettowinst van 93 tot 98 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 86,3 miljoen euro. Verder staan in Amsterdam onder meer vermogensbeheerder Van Lanschot, mediaconcern TMG en Beter Bed op de rol.

Duitsland

Het Europese bedrijfsnieuws komt komende week vooral uit Duitsland. Onder meer de Duitse Energiegigant RWE, farmaceut Merck, Deutsche Post en modehuis Hugo Boss komen met cijfers. Verder staan in Europa en de Verenigde Staten onder meer resultaten van uitzender Adecco, supermarktbedrijf Carrefour, beveiliger G4S en burgerketen Shake Shack op de rol.

Uit Duitsland komen deze week verder cijfers over de industrie en de export. In Nederland meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag nieuwe inflatiecijfers, over februari. De Nederlandse inflatie daalde volgens het CBS in januari naar 0,6 procent.