economie

Beurzen kabbelen weekeinde in

Door ANP - 18 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag zonder grote koersuitslagen het weekeinde ingegaan. De handel verliep redelijk rustig bij gebrek aan richtinggevend nieuws. De beurs in Amsterdam wist een klein winstje op te tekenen. Elders in Europa was het beeld wisselend.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 444,79 punten. De MidKap ging 0,4 procent vooruit tot 679,22 punten. In Frankfurt en Parijs werden winsten geboekt tot 0,6 procent, maar Londen moest 0,3 procent omlaag.

De hoofdindex werd aangevoerd door kunstmestproducent OCI met een plus van 5,7 procent. Daarmee kende de van oorsprong Egyptische onderneming een mooie laatste dag als AEX-fonds. Vanaf maandag zakt het bedrijf één stap, naar de MidKap.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd nam de tweede plaats in bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 5,1 procent. Delta Lloyd kondigde aan dat waarschijnlijk op 23 maart details over zijn geplande aandelenemissie worden gepubliceerd. Shell was de sterkste daler bij de AEX-fondsen met een min van 1,6 procent.

In de nieuwe indeling van de indices aan het Damrak keren ABN AMRO en SBM Offshore terug in de AEX-lijst van 25 hoofdfondsen. Delta Lloyd gaat met OCI naar de MidKap.

Porsche

Bij de middelgrote fondsen ging de toeleverancier aan apotheken Fagron aan kop met een winst van 13,6 procent.

In Frankfurt won Porsche bijna 4 procent. Twee voormalige bestuurders van de sportwagenfabrikant werden vrijdag vrijgesproken van marktmanipulatie rond de poging van Porsche om Volkswagen (plus 1,5 procent) over te nemen in 2008.

Olie

De waarde van de euro was 1,1275 dollar, tegen 1,1329 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 39,99 dollar per vat. De Brentprijs daalde met 0,2 procent tot 41,46 dollar per vat.