economie

Beurzen lager na explosies op Zaventem

Door ANP - 22 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs stond dinsdag flink in het rood. Ook in de rest van Europa gingen de koersen omlaag, in reactie op de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem en de metro. Aandelen van luchtvaartbedrijven stonden onder druk.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 1,2 procent lager op 438,35 punten. De MidKap ging 1,3 procent omlaag tot 665,66 punten. Parijs zakte 1,4 procent, Frankfurt 1,5 procent en Londen 1 procent. De beurs in Brussel, de Bel20, verloor 1 procent.

Luchtvaartbedrijven behoorden tot de grotere verliezers. Zo zakte Air France-KLM 5,2 procent en daalde Lufthansa 3,3 procent. Prijsvechter easyJet verloor 4,3 procent en rivaal Ryanair speelde 3,6 procent kwijt. Ook de toerismesector ging omlaag, met hotelketens als Accor (min 5,1 procent) en InterContinental Hotels (min 2,8 procent)

TomTom

Op Beursplein 5 wist navigatiedienstverlener TomTom de aandacht op zich gericht, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 2,8 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen. TomTom zelf wees in een reactie op het belang van de samenhang van de verschillende onderdelen van het bedrijf. Het management van TomTom heeft met een deelneming van zo’n 46 procent een vrijwel controlerend belang in de onderneming.

SBM Offshore, sinds maandag teruggekeerd in hoofdindex AEX, zakte 1,2 procent. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, een klant van SBM, presenteerde de slechtste prestaties ooit, met een recordverlies omdat het vanwege de sterk gedaalde olieprijzen fors moest afschrijven op met name olievelden. In de hoofdindex stond geen enkele winnaar.

De olieprijs ging omlaag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 41,30 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 41,27 dollar. De euro noteerde 1,1192 dollar, tegen 1,1245 dollar bij het slot in Europa op maandag.