economie

Beurzen poetsen verliezen weg

Door ANP - 21 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen poetsten maandag in de loop van de ochtendhandel de aanvangsverliezen weg. In Amsterdam kon ABN AMRO op aandacht rekenen bij zijn terugkeer in de AEX-index. De handel in ABN werd bij opening door beursuitbater Euronext nog opgeschort vanwege een technisch probleem, maar na hervatting ging het aandeel van de bank 1,8 procent omhoog.

De AEX noteerde aan het slot van de ochtend 0,3 procent hoger op 446,02 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 679,92 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de indices tot 0,9 procent omlaag.

,,De beurzen lijken weer voorzichtig op te lopen. ABN profiteert meteen van de gang naar de AEX”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. Voor de rest is er weinig nieuws om de handel richting te geven, gaf hij aan.

ArcelorMittal

ABN keerde maandag na ruim acht jaar terug in de Amsterdamse hoofdindex, nadat de bank in november weer naar de beurs was gebracht door de Nederlandse staat. Ook maritiem oliedienstverlener SBM Offshore is weer terug in de AEX. Kunstmestbedrijf OCI en verzekeraar Delta Lloyd werden teruggezet naar de MidKap.

De handel ondervond wat tegenwind van de lagere prijzen van metalen. Zo was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. In Londen daalden mijnbouwers als Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto tot 2,8 procent.

Euro

In Parijs won supermarktconcern Casino 0,3 procent, ondanks een verlaging van de kredietwaardigheid tot junkstatus door kredietbeoordelaar S&P. De Franse verzekeraar Axa ging 1,2 procent omhoog. Axa maakte bekend dat topman Henri de Castries met pensioen gaat. Hij stond zeventien jaar aan het hoofd van het bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 39,14 dollar per vat en Brent daalde 0,1 procent tot 41,18 dollar. De euro noteerde 1,1265 dollar, tegen 1,1275 dollar bij het slot in Europa op vrijdag.