economie

Beurzen positief richting banenrapport VS

Door ANP - 04 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagochtend licht in de plus. In de markt wordt uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat later op de middag wordt gepubliceerd. In Amsterdam werden berichten van Gemalto en Brunel met gejuich ontvangen.

In Amsterdam stond de AEX rond 11.35 uur 0,5 procent in de plus op 435,96 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 688,95 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,3 tot 0,4 procent.

Gemalto voerde de AEX aan met een winst van bijna 10 procent. Het bedrijf presenteerde een stevige groei van de omzet en winst in 2015. Het hield daarbij vast aan de doelstelling voor 2017 en gaf aan dat de winstmarge dit jaar verder omhoog zal gaan.

Brunel

Bij de kleinere bedrijven won Brunel ruim 9 procent. De resultaten van de detacheerder stonden zoals verwacht onverminderd onder druk door de malaise in de olie- en gassector, maar Brunel kondigde wel de uitkering van een extra dividend aan. Tegelijk wordt het personeelsbestand in de kwakkelende energiedivisie verder verkleind.

Verder deden bedrijven uit en rond de grondstoffensectoren het goed. Bodemonderzoeker Fugro was de uitblinker in de MidKap met een winst van 7 procent, zonder direct aanwijsbare reden. Maritiem dienstverlener SBM Offshore volgde met een plus van bijna 3 procent. In de AEX won staalfabrikant ArcelorMittal 1,6 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam in de MidKap 1 procent meer waard werd.

RoodMicrotec werd met een koerswinst van 7 procent beloond voor zonnige prognoses. De toeleverancier aan de chipindustrie voorziet een flinke omzetgroei uit nieuwe contracten.

Arbeidsmarkt Amerika

Beleggers zijn verder in afwachting van cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die om 14.30 uur (Nederlandse tijd) worden gepubliceerd. Die moeten een beeld geven van de huidige kracht van de Amerikaanse economie en spelen een belangrijke rol bij de overwegingen van de Federal Reserve ten aanzien van het rentepeil in ’s werelds grootste economie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte vrijdagochtend 0,1 procent naar 34,53 dollar. Brent werd 0,2 procent goedkoper bij 37,05 dollar per vat. De euro werd voor 1,0980 dollar verhandeld, tegen 1,0960 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.