economie

Beurzen schieten omhoog na rentebesluit ECB

Door ANP - 10 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen donderdagmiddag flink omhoog, na een onverwachte verlaging van het belangrijkste rentetarief door de Europese Centrale Bank (ECB). Ook werd het steunbeleid van de centrale bank vergroot.

De AEX-index in Amsterdam stond na bekendmaking van het rentebesluit 3,2 procent hoger op 449,25 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 672,57 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 3,3 procent omhoog, Londen won 0,7 procent.

De ECB verlaagde de herfinancieringsrente naar 0 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit tarief gehandhaafd zou worden op 0,05 procent. Verder meldde de ECB dat het maandelijkse opkoopprogramma van schuldpapier wordt vergroot van 60 naar 80 miljard euro en dat de depositorente verder wordt verlaagd.