economie

Beurzen sluiten hoger

Door ANP - 14 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn maandag eensgezind hoger gesloten. De handel bleef profiteren van de nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index won uiteindelijk 0,5 procent tot 444,08 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 676,24 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt ging 1,6 procent vooruit.

In de AEX was ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 2,5 procent, Gemalto voerde de dalers aan met een min van 2 procent. Aandeelhouders van supermarktconcerns Ahold en Delhaize stemden voor de aangekondigde fusie. Ahold steeg in Amsterdam 0,3 procent, Delhaize won in Brussel 0,7 procent.

Delta Lloyd

Delta Lloyd steeg 1,1 procent. De verzekeraar staat maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, waar grootaandeelhouders Highfields Capital en Fubon de stemming over de voorgestelde claimemissie van de verzekeraar willen voorkomen. De uitspraak wordt nabeurs verwacht.

Bierbrouwer Heineken verloor 0,7 procent. ING verlaagde zijn beleggingsadvies voor de brouwer omdat volgens de bank de rek uit de koers is.

Euro

Het Belgische Ageas maakte bekend dat een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis voor 1,2 miljard euro wordt geschikt. Volgens kenners is het goed dat de verzekeraar met de schikking de zaak heeft afgedaan, maar de kosten liggen fors hoger dan verwacht. Op eigen verzoek werd de handel tot 13.00 uur geschorst. Na hervatting noteerde Ageas 0,5 procent hoger.

De euro was 1,1102 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het Europese slot vrijdag. Amerikaanse olie werd 4,4 procent goedkoper op 36,80 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 3,1 procent tot 39,12 dollar.