economie

Boeing de lucht in met zelfreinigend toilet

Door ANP - 03 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Boeing is donderdag met een ingenieus zelfreinigend toilet op de proppen gekomen. De vliegtuigmaker, die patent op het concept heeft aangevraagd, claimt dat 99,99 procent van alle bacteriën bij iedere poetsbeurt wordt gedood. Het schoonmaaksysteem maakt gebruik van uv-licht. Ook gaat het nare geurtjes tegen en dat in ,,slechts” drie seconden.

Volgens Boeing bestaat er een afkeer tegen het gebruik van een ,,veelgebruikt” toilet. Het reinigingssysteem moet deze helpen weg te nemen.

Het systeem zet zelf de toiletbril omhoog en omlaag zodat tijdens het schoonmaken alle oppervlakken worden blootgesteld. Het ontwerp bevat ook een kraan, zeeppomp, vuilnisemmer, toiletdeksel en handdroger die niet aangeraakt hoeven worden.

Tevens werkt Boeing aan de ontwikkeling van een handsfree-deurklink en een vacuüm ventilatiesysteem voor de vloer om het toilet zo hygiënisch mogelijk te houden tussen schoonmaakbeurten door. Volgens Boeing is er nog wel enig onderzoek nodig voordat het toilet aan luchtvaartondernemingen kan worden aangeboden.