economie

Bonden en LTO blij met akkoord over Wwz

Door ANP - 24 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – LTO Nederland en de vakbonden CNV en FNV zijn blij met de uitzonderingsmogelijkheden die de agrarische sector in bepaalde functies mag doorvoeren op de Wet werk en zekerheid (Wwz). Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) ging donderdag akkoord met de afspraken die LTO en de bonden zelf over seizoenarbeiders hadden gemaakt.

In de praktijk kunnen bepaalde functies onder voorwaarden in aanmerking komen voor een kortere onderbreking als een arbeidscontract is afgelopen dan de minimale periode van zes maanden. Daarmee wordt volgens de partijen bereikt dat oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen. Dit sluit aan op de bestaande praktijk.

De overeenkomst in de sector volgt op de vernieuwing van de Wet werk en zekerheid (Wwz) vorig jaar zomer. Die wet regelt onder meer dat flexwerkers sneller een vast contract dienen te krijgen. Dat stuitte in de land- en tuinbouw op bezwaren.