economie

Bonden mikken op Pasen met acties Jumbo

Door ANP - 16 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Supermarkten van Jumbo dreigen in aanloop naar Pasen met lege schappen te worden geconfronteerd. De vakbonden FNV en CNV dreigen vlak voor het voor supermarkten belangrijke paasweekend met acties vanwege het verbreken van de nieuwe cao voor medewerkers in de distributiecentra. Dat zeggen bestuurders van beide bonden woensdag.

Lege schappen volgend weekend, met name op de versafdelingen, zijn volgens FNV-bestuurder Henk van der Ploeg een reële optie. ,,Er wordt momenteel keihard gewerkt in de distributiecentra in aanloop naar Pasen. Als ze dat ineens niet meer doen dan gaan ze dat wel merken.”

CNV-bestuurder Kitty Huntjens denkt dat acties in aanloop naar Pasen een belangrijk wapen kunnen zijn. ,,Als je druk uit wilt oefenen kies je een moment dat het effect heeft. We weten dat Pasen daar bij uitstek geschikt voor is.”

Ultimatum

De bonden leggen op korte termijn gezamenlijk een ultimatum op aan Jumbo. Eerst moeten de leden nog aangeven of ze acties steunen.

Jumbo wil nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van acties op de paasverkopen. ,,We hebben nog niets concreets gehoord over acties en willen daar niet op vooruitlopen”, zei een woordvoerster. Jumbo heeft de vakbonden al uitgenodigd om deze week verder te praten over een cao.

De supermarktketen kwam dinsdag, kort nadat een akkoord met de bonden werd bereikt over een nieuwe cao, terug op de afspraken. In het oorspronkelijke akkoord was onder meer een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers.